Det Politiske Parti (DPP) ble stiftet 17. september 2000 av Atle Antonsen og Johan Golden. Partiet DPP hadde aldri noe ideologisk fundament. Partiet viktigste standpunkt var at de ikke sto for noe selv, de mente det samme som folket. Det kan virke som at både politikere og journalister i ettertid har vært inspirert av denne ideen til et politisk parti.Politikk er i økende grad blitt en sportsgren der utøverne måles på strategi, taktikk og fremførelse. Partienes vilje til å forsvare en politisk sak avhenger i økende grad av sakens popularitet, og ikke partiets ideologi.
Det er selvsagt lett å stå på utsiden og kritisere norske politikere for å ikke være prinsipielle og ideologiske nok. De må forholde seg til en politisk virkelighet hvor de måles på synlighet, deres evne til å hevde deg i debatter og ikke minst deres evne til å vinne valg. Når media skal forklare hvorfor et parti mislykkes så er fokus på partilederens opptredener i media, og partiets strategi. I den grad velgerne ikke ønsker en bestemt politikk så er dommen at partiet har feil politikk. Problemet er at dette etablerer en ramme for politikken der de politiske sakene underlegges taktiske hensyn. Det er ikke noe nytt, men det er blitt en sterkere trend.
Zynks Big Data analyser og opinionsmålinger viser at det er liten oppslutning i befolkningen om privatisering av velferdstjenester og lavere skatt. Det er videre en økt oppslutning om felleskapsverdier, og mindre oppslutning om individuelle verdier som frihet og liberalisme. Som konsekvens ser vi at Høyre beveger seg mot sentrum med blant annet et forsvar for utbytteforbud i private skoler, en minst like streng håndheving av privatskoleloven som Ap, små ambisjoner om privatisering av omsorgstjenester, og søker å unngå debatter om skattepolitikk. Bærekraftig velferdssamfunn var Høyres overskrift på sitt landsmøte i vår.
Målinger viser at befolkningen er blitt mer skeptisk til innvandring, og kanskje mer viktig: De som er opptatt av en liberal innvandringspolitikk har ikke dette som sin viktigste sak for valg av parti. Det er med andre ord mange velgere å hente på en restriktiv innvandringspolitikk, men få velgere å miste. Konsekvensen er tydelig der et tilnærmet samlet storting står sammen om en meget restriktiv innvandringspolitikk.